2013 m. rugpjūčio 5 d., pirmadienis

245 metai Mielagėnams!!! Tai daug ar mažai? Keli pastebėjimai apie šventę... Pijaus ir Alfredo Girdziušų fotoreportažas

Alfredas Girdziušas Paliesius
    
     2013 metų rugpjūčio 4 dieną Mielagėnai „tvinko“ nuo svečių ir aplinkinių gyventojų gausos: miesteliui sukako nedaug, tik... 245 metai.
     Šventė, kaip įprasta, prasidėjo  pamaldomis Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje. Bažnyčios, primenančios Vilniaus Arkikatedrą, pradžios pradžia prasideda dar nuo 1760 metų medinio statinėlio, koplyčios. Vėliau, Justinos Kublickienės, vykdančios mirusio vyro valią, išskirtame žemės sklype 1779-90 metais iškilo šiandien matomas architektūrinis stebuklas – Mielagėnų bažnyčia, išpuošta Krikonyse gimusio dailininko Vincento Smakausko paveikslais...
     Mišias laikė kunigas Marijonas Savickas, kuris jau nuo 1982 metų birželio 15 dienos iki šios dienos darbuojasi Mielagėnų parapijoje ir yra vienas iš  vietinės „troikos“ narių  – Mielagėnų seniūnės Mildos Bielinienės, Mielagėnų bendruomenės pirmininkės Valės Švarcienės, užsiimančių ne tik kultūrine veikla parapijiečių tarpe, bet miestelio gražinimu. Kunigo.M.Savicko dėka Mielagėnuose buvo suremontuota ir atnaujinta bažnyčią, restauruoti Vincento Smakausko ir kitų dailininkų paveikslai, skulptūros, vargonai bei kitos meno vertybės. Jis iš pagrindų sutvarkė kleboniją ir erdvią bažnyčios bei klebonijos aplinką, įrengė naują aukštą varpinę ir 2005 metais joje įtaisė naują didįjį bažnyčios varpą "Šv. Jonas Krikštytojas", o 1997 metais nebenaudojamuose vaikų darželio patalpose atidarė Palaimintojo Jurgio Matulaičio senelių globos namus.



Po Šv.Mišių Mielagėnų gyventojai, kraštiečiai ir svečiai nuėjo prie paminklo „Karo ir pokario aukoms atminti 1939-1953 metais“ pagerbti tylos minute, uždegti atminimo žvakutes bei padėti gėles.


































      Tai buvo tik preliudija. Tikroji šventė vyko miestelio aikštėje netoli tvenkinio, apkloto vandens lelijų lapais ir žiedais. Ir visur vaikučiai! Smalsios akutės ir nepakartojamas noras perprasti, įsisavinti tai, ką jie mato, girdi...  Visų šventės dalyvių  laukė nuostabūs renginiai: kraštiečio fotomenininko Algio Jakšto fotoparoda, eksponuojama seniūnijos patalpose bei tautodailininkės Irenos Vinciūnaitės-Katinauskienės karpinių paroda, papuošusi kaimo seklyčios salę. Miestelio aikštėje puikavose medžio drožėjų mielagėniškio Sauliaus Sveikausko ir Mindaugo Milinavičiaus darbai. Restauruojamų parapijos namų gonkelį aplipo Mielagėnų medžiotojų būrelio trofėjų, žvėrelių iškamšų paroda. Šalia krykštavo vaikučiai, leisdamiesi pripūstomis kaskadomis. Visus linksmino Visagino liaudiškos muzikos kapela „Linksmuolė“ ir Adutiškio miestelio muzikantai. Į saulės kaitinamą aikštę linksma muzika išviliojo ne vieną porą mėgėjų pašokti.
      Po to visų laukė plovas, paskanintas su milžiniškomis česnako galvomis, karštį maldė atšaldyta gira... Pavargusių nebuvo! Armonikos verksmas daugeliui priminė tolimus laikus, jaunystę, primirštus vaizdus, kuokinių šurmulį, o kitiems net pirmųjų meilės bučinių pojūtį.

















































 






























Komentarų nėra: