2009 m. birželio 3 d., trečiadienis

Paruošė Audronė Filipavičienė. Užrašė Angelija Taluntienė, pasakojo Pranas Ulozas

Kaimo švietėjai




„Aš gerai prisimenu, kaip susikūrė Bernotuose pirmoji mokykla. Ją įrengė Gudelevičiaus namuose. Tai buvo 1921 . Namas buvo dviem galais, tai viename gyveno Gudelevičiaus šeima, o kitą užleido mokyklai. Vaikai, o jų buvo 40, buvo suskirstyti į 4 skyrius. Tai buvo įvairaus amžiaus vaikai, kurie norėjo išmokti rašto. Po kurio laiko mokykla persikėlė į Prano Petrulėno namus.
Pirmieji mokytojai buvo Apolonija Garlytė ir Garbauskas (vardo nepamenu). Mokykloje labai buvo didelis dėmesys skiriamas drausmei palaikyti. Jei vaikas nusikalsta mokykloje, tai jam duoda sunkų pagalį į rankas ir, iškėlęs aukštyn turi kampe klūpėti.
Švietimo centras buvo Švenčionyse. Mokytojas neturėjo buto kur gyventi, tai gyveno toj pačioj klasėj, kur ir mokė. Čia buvo pečius, o užpečky buvo jo lova ir mažas staliukas. Nuo klasės buvo uždengta paklode. Buitis mokytojo buvo varginga, tačiau mylintys žmonės atnešdavo jam kiaušinių, lašinių. Moterys numegzdavo pirštines, puskojines. 1923m. atsisveikinome su mokytoja A. Garlyte. Liko vienas mokytojas Garbauskas.“

Pasakojo: Pranas Ulozas
Užrašė: Angelija Taluntienė

Komentarų nėra: